Soorten systemen

Lucht/Water– warmtepomp

Bij dit systeem zal de warmtepomp lucht onttrekken uit de omgeving en wordt die lucht gebruikt om een ruimte te verwarmen. Een airco doet eigenlijk net het omgekeerde. Bij omschakeling kun je de airco echter laten gebruiken als verwarming.

De warmtepompsystemen op lucht kunnen rendabel werken tot op een temperatuur van -20 graden C buitenlucht. Dan nog wordt er warm water van 60 graden C aangevoerd doorheen het verwarmingssysteem of sanitair circuit. Ofwel wordt de lucht van buiten af aangezogen, ofwel wordt de omgevingslucht uit bijvoorbeeld de berging of garage gebruikt. Vaak worden wasmachine, droogkast, koelkast, diepvries en niet te vergeten de CV-ketel in eenzelfde berging of garage ondergebracht. Al deze toestellen produceren warmte die gewoon opgaat in de lucht. De warmtepompboiler neemt echter die verloren warmte op en verwarmt hiermee een watertank die uw huis van sanitair warm water kan voorzien.

Warmtepomp installatie buiten

 

Grond/Water-warmtepomp

Voor de waterwarmtepompsystemen wordt er een sonde of collector aangebracht in de grond. Bij een eerste systeem wordt er via een horizontale boring een aardwarmtesonde tot op 100 meter diepte aangebracht. Dit wordt meestal toegepast op kleine bouwpercelen. Een andere mogelijkheid is het aanleggen van een buizenstelsel op 1,2 tot 1,5 meter diepte. Voor de warmtevraag van een normal gezin is al gauw een oppervlakte van 250 m2 contactoppervlak nodig. Een uitbreiding op dit systeem is dat er tijdens de zomermaanden koelte uit de grond kan worden onttrokken om het huis lekker fris te houden.

Warmtepomp installatie binnen

Warmtepomp schema

Water/water-warmtepomp

Bij voldoende aanwezigheid van goed grondwater kan de warmte van het grondwater via de warmtepomp doorgegeven worden aan het verwarmingswater. Via een aanzuigbron komt het grondwater in de warmtepomp. Daar wordt het verwarmingswater opgewarmd door een temperatuuroverdracht. Het grondwater wordt dan weer verder in een infiltratiebron gepompt. De temperatuur van het grondwater is constant, zelfs tijdens strenge winters. De rendabiliteit ligt door de vaste temperatuur dus hoger dan bij de andere waterpompsystemen. De installatie is enkel interessant voor huizen met een goede isolatie. De aanwezigheid van vloerverwarming of grote verwarmingselementen in huis versterken het effect. Een minimum prestatiecoefficient van 3 of meer is vereist voor een rendabele werking.

Warmtepomp binneninstallatie